KLONARIS/THOMADAKI: Cyber Retrospective

 
ΕΠΙΛΟΓΗ 
ΑΠΟ ΤΗΝ 
3η ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΜ/ΒΙΝΤΕΟ/ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ


 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1998
9:30 μμ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4

ANΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ



 
CLEA T. WAITE (Η.Π.Α./ΓΕΡΜΑΝΙΑ)
STELLA MARIS
1988, VIDEO, 11'

Μουσική: Mario-Erik Paoli

Εικαστική καλλιτέχνις και ποιήτρια από τη Νέα Υόρκη, η Clea Waite δουλεύει μεφιλμ, βίντεο, υπολογιστή, ολογραφία, computer animation και με το Internet. Είναι ειδικευμένη και στο στερεοσκοπικό βίντεο. Από το 1993 συνεργάζεται με την Ακαδημία των Media της Κολωνίας. Το 1995 συμμετείχε στην οργάνωση του συνεδρίου Digitale. Το Stella Maris είναι μια μελέτη της ανθρώπινης μορφής, του φωτός, της κίνησης, του ρυθμού, του ήχου και δημιουργεί μια γλώσσα βασισμένη στην ευαισθησία και τη μεταφορά που συνήθως συνδέουμε με την ποίηση. Η εικονογραφία εμπνέεται από τη μοναδική ποιότητα του φωτός στην υποβρύχια φωτογραφία. Το κείμενο είναι μια σύνθεση από Σουμεριανές προσευχές, ποιήματα της Σαπφώς και του Osip Mandelstam, αποσπάσματα από τον Οδυσσέα του James Joyce και ποιητικά κείμενα της ίδιας της Waite.



 
ΜΑΝΘΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)
GREECE
(ΕΛΛΑΔΑ)
1994, VIDEO, 8'17

Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός.
Κοντραμπάσο: Βασίλης Παπαβασιλείου

Ο Μάνθος Σαντοριναίος ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το 1983 δημιουργεί το Τμήμα Τέχνης και Τεχνολογίας στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα όπου οργανώνει σεμινάρια και εκθέσεις. Παράλληλα ιδρύει και διευθύνει το Κέντρο Οπτικοακουστικών Ερευνών και Εφαρμογών Εικόνα και από το 1992 το Πολυδύναμο Δίκτυο Φούρνος. Η παραγωγή του περιλαμβάνει φιλμ, βίντεο, εγκαταστάσεις και βίντεο-γλυπτά, όπου το περιβάλλον και ο θεατής παίζουν σημαντικό ρόλο. Σε αντίθεση με τις τουριστικές κοινοτυπίες, το βίντεο Greece παρουσιάζει την άποψη τριών σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Ένας κοντραμπασίστας αυτοσχεδιάζει πάνω σε θέματα που έδωσε ο συνθέτης. Ο συνθέτης μοντάρει αυτούς τους αυτοσχεδιασμούς και τους επεξεργάζεται με υπολογιστή για να δημιουργήσει την τελική ηχοταινία. Από την πλευρά του ο σκηνοθέτης συνδέει τις εικόνες του κοντραμπασίστα που παίζει, με εικόνες από ένα ταξίδι μέσα από το ελληνικό τοπίο.



 
MEREL MIRAGE (ΟΛΛΑΝΔΙΑ)
BLOOD IN BLOSSOM: A PERCEPTUAL JOURNEY
(ΑΙΜΑ ΣΕ ΑΝΘΙΣΗ: ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ)
1996, VIDEO, 25'

Ανεξάρτητη καλλιτέχνις πολυμέσων, η Merel Mirage συνεργάζεται αυτή την εποχή με την Ακαδημία των Media της Κολωνίας αφού για πολλά χρόνια έζησε στη Νικαράγουα, στην Ιαπωνία και στο Θιβέτ όπου δημιούργησε πολυάριθμες βιντεοταινίες που έχουν παρουσιαστεί ευρύτατα, μεταξύ άλλων και στη Biennale της Βενετίας. Το Blood in Blossom είναι ένα ταξίδι στο κέντρο της αντίληψης, στο μικρόκοσμο και στο μακρόκοσμο. Οι εικόνες καλούν σε περισυλλογή. Τα μπουμπούκια που ανοίγουν μας οδηγούν σε ένα κόσμο εσωτερικό. Η διάκριση ανάμεσα στην πραγματικότητα και το φαντασιακό σβήνει. Το βλέμμα διαπερνά την επιφάνεια μέχρι να διεισδύσει εκεί απ’ όπου αναπηδά το αίμα.



 
MILLA MOILANEN (ΦΙΛΛΑΝΔΙΑ)
DEEP 
(ΒΑΘΙΑ)
1995, VIDEO, 6'

Xορεύει ο Alpo Aaltokoski

Καλλιτέχνις πολλαπλών μέσων, η Moilanen ζει στο Πόρβοο. Εργάζεται στο Στούντιο Οπτικοακουστικών Παραγωγών Magnusborg. Έχει ιδρύσει μαζί με την Marikki Hakola την Εταιρεία Kroma Productions. Διευθύνει τηλεοπτικές παραγωγές, προγράμματα multimedia και cd-rom, καθώς και βίντεο-κλιπ. Τα βίντεό της έχουν αποσπάσει πολυάριθμα διεθνή βραβεία. Αυτό το βίντεο κινούμενης φωτογραφίας επεξεργασμένης με υπολογιστή διερωτάται πάνω στην όραση και την εκμάθησή της. Οι σκελετοί μοιάζουν όλοι μεταξύ τους, εκτός όταν βλέπουμε το δέρμα που τους σκεπάζει. Το σώμα είναι φτιαγμένο από κόκαλα, μυς, δέρμα, τρίχες: στοιχεία που ανήκουν σε πολλές κατηγορίες ζώων. Μοιάζουμε μεταξύ μας περισσότερο απ’ ό,τι θέλουμε να παραδεχτούμε.



 
STEINA VASULKA (ΙΣΛΑΝΔΙΑ/Η.Π.Α.)
THE WEST
(Η ΔΥΣΗ)
1983, VIDEO, 24'

Γεννημένη στην Ισλανδία, συνεργάζεται με τον Woody Vasulka. Ιδρύουν μαζί το 1971 το “The Kitchen” στη Νέα Υόρκη. Πρωτοπόροι στο χώρο της βιντεο-τέχνης, οι Vasulka εξερευνούν τις δυνατότητες παραγωγής και μεταλλαγής της ηλεκτρονικής εικόνας. Από το 1965 η Steina Vasulka συνδυάζει τεχνολογίες ψηφιακές και αναλογικές για να βιντεοσκοπήσει τοπία εξερευνώντας τις μεταμορφώσεις της εικόνας, του χώρου και του ήχου. Αναπτύσσει performances με μουσική και βίντεο, όπου ελέγχει τις εικόνες με το interface midi του βιολιού της. Το West αποκαλύπτει μέσα στην απεραντοσύνη της Αμερικάνικης Δύσης τον πρωτογονισμό των τοπίων, την αρχαία αρχιτεκτονική, τα πλούσια χρώματα της γης και του ουρανού και τη διαρκή παρουσία της ζέστης και του ήλιου. Eίναι ένας φόρος τιμής στο μεγαλείο της φύσης.



 
 
>ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1   >ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2   >ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 3   >ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4   >CD-ROM